სეზონური მებაღეობა - როდის რა დავრგოთ
0 კომენტარი

მებაღეობა არა მხოლოდ სასიამოვნო ჰობი, არამედ პრაქტიკული საქმიანობაცაა, რომელიც საბოლოოდ ჯანსაღი და ნატურალური პროდუქტის მიღების საშუალებას გვაძლევს, გვეხმარება გარემოს გაუმჯობესებაში და თერაპიულ ფუნქციასაც ითავსებს


თუმცა, იმისათვის რომ მოვიყვანოთ ხარისხიანი და უხვი მოსავალი, აუცილებელია გავითვალისწინოთ სეზონურობა და სწორად დავგეგმოთ ბაღის სამუშაოები.

გაზაფხულის სეზონი

გაზაფხული მებაღეობის ყველაზე აქტიური და საპასუხისმგებლო პერიოდია. სწორედ ამ დროს იწყება ნიადაგის მომზადება და პირველი კულტურების დათესვა/დარგვა. ამ პერიოდში ძირითადად რგავენ ისეთ კულტურებს, როგორიცაა, ისპანახი, ქინძი, ოხრახუში, ბროკოლი, რეჰანი (ბაზილიკი) ყვავილოვანი კომბოსტო, სტაფილო, ჭარხალი და სხვა. 

 

ყვავილოვანი კომბოსტო

 

მნიშვნელოვანია, რომ ადგილობრივი კლიმატური პირობების გათვალისწინებით სწორად შევარჩიოთ თითოეული მათგანის დარგვის ოპტიმალური ვადები.


გაზაფხულზე ნიადაგის სათანადოდ მომზადება ერთ-ერთი უმთავრესი საკითხია. საჭიროა მისი გაფხვიერება, სარეველებისგან გაწმენდა და განოყიერება ორგანული (კომპოსტი, ბიოჰუმუსი, ტორფი) თუ მინერალური სასუქებით (აზოტოვანი, ფოსფოროვანი, კალიუმიანი). 


ეს ხელს შეუწყობს ნიადაგის სტრუქტურისა და ნაყოფიერების გაუმჯობესებას, რაც პირდაპირ აისახება მოსავლის ხარისხსა და რაოდენობაზე.

 

ამინდის პირობების გათვალისწინება, განსაკუთრებით, როგორიცაა ტემპერატურული ცვლილებები  და ნალექიანობა, კრიტიკულად მნიშვნელოვანია ახლად აღმოცენებული ნორჩი მცენარის დასაცავად. 


ყინვების შემთხვევაში უმჯობესია, დროებით გადავფაროთ ნათესები თბოიზოლაციური მასალით. არ დაგვავიწყდეს მორწყვაც, განსაკუთრებით გვალვიან პერიოდში.


და ბოლოს, გაზაფხულზე განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მივაქციოთ მავნებლებისა და დაავადებების პრევენციას. ამისთვის ეფექტურია შესაბამისი ღონისძიებები, როგორიცაა ნიადაგის მოხვნა, გასხვლა, კულტურების მონაცვლეობა, ასევე  საჭიროებისამებრ ბიოლოგიური დაქიმიური დაცვის მეთოდების გამოყენება.


დროული პროფილაქტიკა მნიშვნელოვნად შეამცირებს დანაკარგებს და უზრუნველყოფს მცენარეთა ჯანსაღ ზრდა-განვითარებას მთელი სეზონის განმავლობაში.

ზაფხულის სეზონი

ზაფხული მებაღეობაში ერთ-ერთი ყველაზე ნაყოფიერი და მოსავლიანი პერიოდია. ამ დროს იდეალური პირობებია სითბოს მოყვარული კულტურების გასაზრდელად, როგორიცაა პომიდორი, კიტრი, ბადრიჯანი, წიწაკა, სიმინდი და სხვა. მათი დარგვა, ძირითადად, მაისის ბოლოს და ივნისის დასაწყისში ხდება, თუმცა ზოგიერთი კულტურის მოყვანა მთელი ზაფხულის განმავლობაშია შესაძლებელი.

 

 

ამ პერიოდის ერთ-ერთი მთავარი გამოწვევა ზაფხულის სიცხე და გვალვაა, რაც უარყოფითად მოქმედებს მცენარეთა ზრდასა და ნაყოფიერებაზე. მაღალი ტემპერატურა და ჰაერის დაბალი ტენიანობა იწვევს მცენარეების სტრესს, ფოთლების სიყვითლეს, ზრდის შეფერხებას და ყვავილების ცვენას. 


ამიტომ, აუცილებელია სათანადო ზომების მიღება - მორწყვის ოპტიმიზაცია, ნიადაგის დაფარვა მულჩით, საჭიროების შემთხვევაში ჩრდილის უზრუნველყოფა და ა.შ.

ზაფხულში რეგულარული მორწყვა სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია მცენარეებისთვის. საუკეთესო დროა დილისა და საღამოს საათები, როცა აორთქლება მინიმალურია. 


ბაღი კარგად უნდა მოირწყას, მაგრამ აუცილებელია ბალანსის დაცვა,, რათა თავიდან ავიცილოთ ფესვების ლპობა. ნიადაგის მულჩირებაც ეფექტურია ტენის შესანარჩუნებლად, თან ეს მეთოდი კარგად იცავს ნიადაგს გადახურებისგან და ხელს უშლის სარეველების ზრდას.


ზაფხულში განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მივაქციოთ მცენარეთა მოვლასა და ფორმირებას. ეს გულისხმობს ზედმეტი ფოთლების მოცილებას, გადამწიფებული ნაყოფების მოკრეფას და ა.შ. გარკვეული კულტურები ზაფხულის პერიოდში საჭიროებენ ასევე გასხვლას, რათა ვაკონტროლოთ მათი ზომა, ფორმა და  საბოლოო ჯამში გავაუმჯობესოთ ნაყოფის ხარისხი.

სეზონური მებაღეობა - რა დავრგოთ ზაფხულში

ზაფხულის ბოლოს კი იწყება მოსავლის აღება - ეს ნამდვილი დღესასწაულია ნებისმიერი მებაღისთვის. ამ დროს თითქმის ყოველდღიურად შეგვიძლია დავტკბეთ ჩვენივე მოყვანილი, ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქციით. 


მოსავლის ნაწილი კი შესაძლებელია გადავამუშაოთ, დავაკონსერვოთ ან გავყინოთ ზამთარში გამოსაყენებლად. სწორედ, ასეთია ზაფხულის სეზონის თავისებურებები და გამოწვევები მებაღეობაში.

შემოდგომის სეზონი

შემოდგომა მებაღეობაში გარდამავალი პერიოდია, როდესაც ვაგრძელებთ ზაფხულის მოსავლის აღებას და ვიწყებთ მზადებას ახალი სეზონისთვის. ეს დრო ხელსაყრელია გვიანი კულტურების დასათესად და დასარგავად, როგორიცაა: ბოლოკი, ქინძი, წიწმატი, ნიახური, თალგამი და სხვა. ისინი კარგად ეგუებიან შემოდგომის გრილ ამინდს და დამატებით მოსავალს გვაძლევენ ადრეული ყინვების დადგომამდე.

 

 

შემოდგომა ოპტიმალური პერიოდია მრავალწლიანი ბაღის კულტურების გადასარგავად - ხეხილის, კენკროვნების, დეკორატიული ბუჩქებისა და მარადმწვანე მცენარეებისთვის. სექტემბერ-ოქტომბერში გადარგული მცენარეები კარგად ფესვდებიან ახალ ადგილზე და მომავალ სეზონზე უკვე სრულფასოვნად ვითარდებიან.


შემოდგომაზე იწყება აქტიური მზადება მომავალი სეზონისთვის - ვწმენდთ ბაღს გამხმარი ფოთლებისგან და მცენარეული ნარჩენებისგან, ვაბარებთ ნიადაგს ზამთრისთვის. იდეალური დროა ორგანული და მინერალური სასუქების შესატანად, კომპოსტის, ნაკელის, ტორფის დასამატებლად, ნიადაგის ღრმად მოსახნავად. სწორად მომზადებული ნიადაგი კი გაზაფხულზე მზად იქნება მზად ახალი კულტურების მისაღებად და მოგვცემს უხვ მოსავალს.


სექტემბერ-ნოემბერში სათბურებში შესაძლებელია ისეთი კულტურების მოყვანა, როგორიცაა: კიტრი, ფხალი, ქინძი, ოხრახუში, სხვადასხვა სალათები. აუცილებელია მათთვის ოპტიმალური მიკროკლიმატის შექმნა - სინათლე, ტემპერატურა, ტენიანობა, ვენტილაცია.

სათბური

 

მართალია სათბურები მუდმივ მეთვალყურეობას საჭიროებენ, მაგრამ სამაგიეროდ უზრუნველყოფენ სტაბილურ და მაღალხარისხიან მოსავალს.


შემოდგომა ასევე ხილისა და ბოსტნეულის დაკონსერვებისა და დამარინებისთვის საუკეთესო დროა. ამ პერიოდში მოკრეფილი მოსავალი ხასიათდება განსაკუთრებული არომატითა და გემური თვისებებით. 


შენახვის სწორი პრაქტიკის დაცვით, შესაძლებელია მათი ვარგისიანობის ვადის გახანგრძლივება და ზამთრის მარაგის შევსება. მნიშვნელოვანია, რომ ნაყოფებმა და ბოსტნეულმა მაქსიმალურად შეინარჩუნოს საკვები ღირებულება და ვიტამინების შემცველობა.


ასეთია შემოდგომის სეზონის კანონზომიერებები და მოთხოვნები მებაღეობაში. სათანადო ყურადღება, შრომისმოყვარეობა და ენთუზიაზმი აუცილებლად მოიტანს სასურველ შედეგებს.

ზამთრის სეზონი

ზამთარი მებაღეობაში შედარებით პასიური პერიოდია, რაც სრულიად არ ნიშნავს უმოქმედობას. ეს დრო ძირითადად ეთმობა მოსამზადებელ სამუშაოებს.


ზამთრის თვეებში განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მრავალწლიანი მცენარეების - ხეხილის და ბუჩქოვანი კულტურების მოვლა. მოვლაში იგულისხმება გასხვლა, რაც ხელს უწყობს მცენარის განახლებას, ფორმის შენარჩუნებასა და მოსავლიანობის გაზრდას. 


გასხვლის შემდეგ საჭიროა ტოტების შეთეთრება კირით და შტამბის შემოფარგვლა თაგვებისა და სხვა მღრღნელებისგან დასაცავად. არ უნდა დაგვავიწყდეს დაზიანებული და დაავადებული ტოტების მოცილება და ხის ირგვლივ მიწის გაფხვიერება.


დეკემბერ-თებერვალში სათბურებში წარმატებით შეიძლება გავზარდოთ ისეთი მწვანილი და ბოსტნეული, როგორიცაა: ქინძი, ოხრახუში, პომიდორი, ბროკოლი. თუმცა უნდა აღინიშნოს, რომ აუცილებელია სათბურის გათბობის სისტემა მაქსიმალურად გამართული იყოს, ამისთვის საჭიროა მცენარის განათების ოპტიმიზაცია (განსაკუთრებით მოკლე დღის პირობებში) და მიკროკლიმატური პარამეტრების (ტენიანობა, ტემპერატურა) მუდმივი კონტროლი.

 

ბროკოლის თესლი

 

ზამთარში აქტიურად უნდა ვიზრუნოთ ადრეული გაზაფხულისთვის ნიადაგის მომზადებაზე. საჭიროა საფუძვლიანი მოხვნა, ორგანული სასუქების დამატება (გადამწვარი ნაკელი, კომპოსტი), მძიმე, თიხნარი ნიადაგი გაფხვიერება.


განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ნიადაგის მჟავიანობის კონტროლი და საჭიროების შემთხვევაში, მისი დარეგულირება კირის გამოყენებით. სწორად მომზადებული ნიადაგი კი, გაზაფხულისთვის შექმნის ხელსაყრელ პირობებს ბოსტნეულის თესლების ჯანსაღად აღმოცენებისა და ჩითილების დარგვისთვის.

 

და ბოლოს, თუმცა არანაკლებ მნიშვნელოვანი - ზამთარი შესანიშნავი პერიოდია მავნე მწერებისა და სარეველების წინააღმდეგ საბრძოლველად. ინტენსიური ყინვები თავისთავად სპობს მათ დიდ ნაწილს, მაგრამ მებაღემ თავისი წვლილიც უნდა შეიტანოს. 


ამისთვის ეფექტურია ნიადაგის გადაბარვა, ნარჩენების მოცილება და დაწვა, ნიადაგის დამუშავება შესაბამისი ინსექტიციდებითა და ფუნგიციდებით. ეს მნიშვნელოვნად შეამცირებს მათ გამრავლებას მომავალ სეზონისთვის და დაგვიცავს მოსავლის დანაკარგებისგან.


სეზონური მებაღეობის სხვა მნიშვნელოვანი ასპექტები

სეზონურ მებაღეობაში დიდი მნიშვნელობა ენიჭება ისეთ ფაქტორებს, როგორიცაა: 


  • ნიადაგის მომზადება და განოყიერება
  • კულტურების სწორად შერჩევა და თესვა/რგვის ვადების დაცვა
  • მორწყვა და ტენის რეგულირება
  • მცენარეთა დაცვა და მავნებლებთან ბრძოლა
  • ბუნებრივი პროცესების გათვალისწინება

ეს ფაქტორები ურთიერთდაკავშირებულია და საერთო ჯამში ქმნის იმ ფუნდამენტს, რომელსაც სეზონური მებაღეობა ეყრდნობა. სისტემატური ზრუნვა და ყურადღების გამახვილება მდგრადი და შედეგიანი მეურნეობის წარმოების მთავარი ფაქტორია.


ყოველი სეზონი ახალ შესაძლებლობებსა და გამოწვევებს გვთავაზობს, ამიტომ დიდი მნიშვნელობა აქვს დროულად ჩავატაროთ ყველა საჭირო ღონისძიება და სწორად მოვუაროთ მცენარეებსა თუ ნარგავებს.

დატოვე კომენტარი